5 vitamines die je immuunsysteem een boost geven

5 Vitaminen die je immuunsysteem een boost geven

Vitamine C

Van vitamine C is bekend dat het je immuunsysteem een echte boost geeft. Deze vitamine stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen in het lichaam. Witte bloedcellen doden en reinigen de ziektekiemen die het lichaam zijn binnengekomen. Daarnaast maken deze cellen ook antistoffen aan tegen ziekteverwekkers. Hoewel vitamine C verkoudheid niet kan voorkomen, kan het de duur van een verkoudheid verkorten en klachten verminderen. Naast het feit dat vitamine C het immuunsysteem verbetert, brengt het innemen van deze vitamine ook veel andere voordelen met zich mee. Deze vitamine vermindert het risico op hart- en vaatziekten, prenatale gezondheidsproblemen, oogaandoeningen en zelfs huidrimpels. Een kanttekening hierbij is dat dagelijks 500 milligram vitamine C moet worden ingenomen om deze gezondheidsvoordelen te bereiken. Dit aantal ligt ruim boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 70-95 milligram voor volwassenen. Dus tenzij je veel fruit en groenten eet, kun je ervoor kiezen om vitamine C-supplementen te nemen om alle voordelen te krijgen die hierboven zijn opgesomd. Vitamine C is te vinden in veel verschillende soorten groenten en fruit. Vooral de volgende voedingsmiddelen zitten boordevol vitamine C:
 • Citrusvruchten, zoals sinaasappels en sinaasappelsap
 • Paprika’s
 • Aardbeien
 • Zwarte bessen
 • Broccoli
 • spruitjes
 • Aardappelen
Zoals eerder vermeld is de ADH voor vitamine C voor volwassenen 75 milligram per dag. Dit aantal is veel lager voor kinderen:
Leeftijd Aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) vitamine C in milligram
6 – 11 m onths 20
1 – 2 jaar 25
2 – 5 jaar 30
6 – 9 jaar 40
9 – 13 jaar 50
Bron : Gezondheidsraad 2014

Vitamine D

Vitamine D speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Deze vitamine zorgt ervoor dat ons immuunsysteem in balans blijft. Vitamine D activeert T-cellen in ons lichaam. Deze T-cellen worden ook wel ‘killercellen’ genoemd. Deze cellen detecteren en vernietigen “indringers” zoals virussen en ongewenste bacteriën. De vitamine speelt daarom een grote rol bij het in balans houden van onze weerstand. Naast een uitgebalanceerd immuunsysteem zorgt deze vitamine D ook voor sterke botten en tanden en het in stand houden van een goede spierfunctie. Vitamine D komt van nature voor in producten van dierlijke oorsprong, zoals:
 • Vette vis – zoals zalm, sardines, haring en makreel
 • Rood vlees
 • Lever – zoals runderlever, lamslever of leverworst
 • Eidooiers
 • Margarine
Vitamine D is een heel bijzondere vitamine omdat ons lichaam deze vitamine zelf kan aanmaken. Deze vitamine is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht op de huid. In de zomer is de kans op een vitamine D-tekort dus vrij klein, als je vaak naar buiten gaat. In de herfst en winter schijnt de zon echter minder, waardoor ons lichaam minder vitamine D aanmaakt. Het is dus belangrijk om in deze tijd van het jaar wat extra op je vitamine D-spiegel te letten door vitamine D-rijke voedingsmiddelen te eten of supplementen. Voor volwassenen en kinderen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen 70-plussers zouden 20 microgram per dag moeten consumeren.

Vitamine A

Naast vitamine C en D speelt vitamine A, ook wel Retinol genoemd, ook een belangrijke rol bij het in stand houden van de natuurlijke afweer van het lichaam. Vitamine A is betrokken bij de productie van witte bloedcellen, die op hun beurt een rol spelen bij het vangen en verwijderen van “indringers”, zoals slechte bacteriën en virussen. Een tekort aan deze vitamine verhoogt het risico op infecties en kan het herstel bij ziekte vertragen. Naast dat vitamine A een rol speelt bij het verbeteren van je weerstand, draagt deze vitamine ook bij aan een gezonde huid, haar en nagels en zelfs het goed functioneren van je ogen. Vitamine A wordt van nature verwerkt in dierlijke producten, zoals:
 • Lever zoals runderlever, lamslever of leverworst
 • Vette vis – zoals zalm, sardines, haring en makreel
 • Kaas – zoals geitenkaas, cheddar of blauwe kaas
 • Boter
Om gezond te blijven is de dagelijkse aanbeveling voor vitamine A 800 microgram voor een volwassen man en 680 microgram voor een volwassen vrouw. Voor kinderen zijn deze cijfers wat lager:
Leeftijd Aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) vitamine A in microgram
6 – 11 m onths 300
1 – 2 jaar 300
2 – 5 jaar 3 50
6 – 9 jaar 400
9 – 13 jaar 600
Bron: Gezondheidsraad 2014

Vitamine B6

Vitamine B6 zorgt voor een sterk immuunsysteem. Door witte bloedcellen en T-cellen te produceren die indringers zoals virussen helpen bestrijden. Dit houdt het immuunsysteem sterk. Een tekort aan vitamine B6 kan een gebrek aan antistoffen veroorzaken die nodig zijn om infecties te voorkomen. Naast het feit dat vitamine B6 goed is voor het immuunsysteem, zorgt de vitamine ook voor een betere doorbloeding, een beter humeur en een nog lager risico op kanker. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B6:
 • Zalm
 • Magere kipfilet
 • Tofu
 • (Zoete aardappelen
 • Bananen
De ADH voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Dit is de hoeveelheid die je nodig hebt om gezond te blijven. Vitamine B6 kan ook in de vorm van supplementen worden ingenomen, maar pas op dat u hiervan niet te veel inneemt. Een te hoog vitamine B6-gehalte in uw lichaam kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De bovengrens is 25 milligram per dag. Voor kinderen is de ADH iets anders dan voor volwassenen:
Leeftijd Aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) vitamine B6 in milligram
6 – 11 m onths 0,2
1-3 jaar 0,4
4 – 8 jaar 0,7
9 – 13 jaar 1,1
Bron : Gezondheidsraad 2014

Vitamine b12


De laatste vitamine uit deze lijst is vitamine B12. Deze vitamine draagt ook bij aan de aanmaak van witte bloedcellen in je lichaam en daarmee aan de kracht van je immuunsysteem. Naast dat deze vitamine ook je weerstand verhoogt, heeft vitamine B12 nog meer gezondheidsvoordelen. Zo kan de vitamine je humeur verbeteren en je meer energie geven. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals:
 • Vlees
 • Vis
 • Melk
 • Eieren
 • Lever – zoals runderlever, lamslever of leverworst
De aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen is 2,8 microgram per dag. Zeker voor mensen die veganist zijn, en dus geen producten van dierlijke oorsprong eten, is het belangrijk om vitamine B12 supplementen te slikken, zodat een tekort aan deze vitamine voorkomen kan worden. Kinderen hebben iets minder vitamine B12 nodig om gezond te blijven:
Leeftijd Aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) vitamine B12 in microgram
0 6 maanden _ 0, 4
6 – 1 1 maanden 0, 5
1 – 3 jaar 0,7
4 – 8 jaar 1, 3
9 – 13 jaar 2,0
Bron: Gezondheidsraad 2014 Bent u op zoek naar producten die uw gezondheid ondersteunen? Vital Products biedt een breed assortiment!

deel deze blog:

Facebook
Twitter
Pinterest