De gezondheidsvoordelen van probiotica

De gezondheidsvoordelen van probiotica

Probiotica zijn een combinatie van levende heilzame bacteriën en/of gisten die van nature in je lichaam leven. Het woord ‘bacteriën’ kan je bang maken, maar dat hoeft niet. Er zijn twee soorten bacteriën in en op het lichaam: nuttige bacteriën en schadelijke bacteriën. Probiotica zijn samengesteld uit nuttige bacteriën die ervoor zorgen dat uw lichaam goed en gezond blijft werken. Probiotica hebben een positief effect op je gezondheid, mits ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Probiotica worden van nature verwerkt in gefermenteerde producten zoals zuurkool, yoghurt en augurken. Daarnaast zijn probiotica ook verkrijgbaar in de vorm van capsules.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van probiotica?

Probiotica kunnen zorgen voor een gezonde darmflora. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Die bacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Het is voor je gezondheid van groot belang om een gezonde darmflora te hebben waarin de gunstige en schadelijke bacteriën in balans zijn. Het vermogen van probiotica om de natuurlijke balans van de darmflora te herstellen heeft verschillende gezondheidsvoordelen. In dit artikel nemen we vier van deze gezondheidsvoordelen.

Probiotica kunnen diarree helpen voorkomen en genezen

Antibiotica doden de bacteriën in het lichaam die ziekten veroorzaken. Deze antibiotica doden echter ook enkele goede bacteriën. Dit kan een onbalans in de darmen veroorzaken, wat kan leiden tot diarree. Het risico op diarree wordt verminderd wanneer probiotica worden gebruikt tijdens de behandeling en gedurende enkele dagen nadat u bent gestopt met het nemen van antibiotica. De beste probiotica stam voor diarreecontrole is de Saccharomyces boulardii-stam.

Probiotica kunnen helpen om je hart gezond te houden’

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Hoe lager het cholesterolgehalte, hoe beter het is voor de gezondheid. Probiotica kunnen helpen het cholesterol te verlagen. Probiotica voorkomen dat cholesterol wordt geproduceerd en opgenomen. Het helpt ook om cholesterol af te breken. De probiotica stam Lactiobacilli is hiervoor bijzonder effectief gebleken.

Naast het helpen verlagen van cholesterol, kunnen probiotica ook worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartaanval, beroerte en hartfalen. Bepaalde probiotica kunnen de bloeddruk aanzienlijk verlagen, vooral bij mensen met hoge bloeddruk. De probiotica stam die het beste werkt voor het verlagen van de bloeddruk is de Lactobacilli plantarum-stam.

Probiotica kunnen helpen bij afvallen’

Probiotica kunnen helpen bij het afvallen. Probiotica kunnen bijvoorbeeld helpen om meer calorieën te verbranden en minder vet op te slaan. Dit wordt deels veroorzaakt door het verhogen van de niveaus van bepaalde hormonen, zoals GLP-1.

Het verschilt echter per probioticum wat het effect van het probioticum is op het lichaamsgewicht. Zo staat de probiotica stam Lactobacillus rhamnosus bekend als zeer geschikt om gewichtsverlies te stimuleren. Daarentegen kan de probiotica stam Lactobacillus acidophilus juist leiden tot gewichtstoename. Doe dus altijd goed onderzoek naar het soort probiotica voordat je capsules gaat slikken, niet alle probiotica hebben hetzelfde effect.

Probiotica kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen

Het aanbrengen van probiotica huidverzorgingsproducten kan acne verminderen, een droge huid bestrijden en eczeem onder controle houden. Daarnaast kunnen probiotica huidverzorgingsproducten helpen huidveroudering tegen te gaan. De pH-waarde van de huid neemt toe met de leeftijd, waardoor deze droger wordt en er meer ‘slechte’ bacteriën kunnen groeien. Sommige probiotica bevatten gezonde bacteriën die de pH-waarde van de huid in evenwicht brengen. De probiotica stammen waarvan bekend is dat ze verschillende gezondheidsvoordelen voor de huid hebben, zijn Bifidobacterium, Lactobacillus en Vitreoscilla.

Bent u op zoek naar producten die uw gezondheid ondersteunen? Vital Products biedt een breed assortiment!

deel deze blog:

Facebook
Twitter
Pinterest