Probiotica: een mogelijke behandeling voor hooikoorts

Hooikoorts en probiotica: Heeft probiotica een positief effect op het verminderen van klachten bij hooikoorts?

Probiotica: een mogelijke behandeling voor hooikoorts

Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor allergenen zoals pollen, gras of huisstofmijt. Vele mensen over de hele wereld hebben er last van. Het kan leiden tot vervelende symptomen zoals niezen, jeukende ogen, een verstopte neus en een loopneus. Voor mensen die lijden aan hooikoorts kan het dagelijkse leven soms een uitdaging zijn, vooral tijdens het hooikoortsseizoen.

Traditionele behandelingen

Tradionele behandelingen voor hooikoorts zijn onder andere het gebruik van antihistaminica, neussprays en desensibilisatie therapie. Deze methoden kunnen effectief zijn in het verminderen van symptomen, maar ze zijn niet altijd voldoende om de klachten volledig te verlichten. Bovendien kunnen sommige van deze behandelingen bijwerkingen hebben, zoals slaperigheid of een droge mond. Maar hoe zit dat met het gebruik van probiotica? 

De rol van probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen. Ze worden vaak geassocieerd met het verbeteren van de darmgezondheid, maar er is steeds meer bewijs dat probiotica ook een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem en allergische aandoeningen zoals hooikoorts. 

Hoe kan probiotica helpen bij hooikoorts? 

Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het ontstaan van allergische reacties. Bij mensen met hooikoorts is het immuunsysteem overactief en reageert het overdreven op onschadelijke stoffen zoals pollen. Probiotica kunnen mogelijk helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en het verminderen van de gevoeligheid voor allergenen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “International Archives of Allergy and Immunology” onderzocht het effect van probiotica op hooikoorts. De onderzoekers verdeelden de deelnemers in twee groepen, waarbij de ene groep probiotica kreeg en de andere groep een placebo. Na 8 weken bleek dat de groep die probiotica had ingenomen significant minder last had van symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.

Een mogelijke verklaring voor dit effect is dat probiotica de productie van ontstekingsbevorderende stoffen zoals histamine kunnen verminderen. Histamine is een belangrijke mediator bij allergische reacties en het remmen van de productie ervan kan helpen bij het verminderen van symptomen.

Bovendien kunnen probiotica de darmgezondheid verbeteren, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere immuunfunctie. Een gezonde darmflora kan de immuunrespons reguleren en de gevoeligheid voor allergenen verminderen.

Het kiezen van de juiste probiotica

Als je hooikoorts hebt en overweegt om probiotica te gebruiken, is het belangrijk om de juiste probiotica te kiezen. Niet alle probiotica zijn hetzelfde en verschillende stammen kunnen verschillende effecten hebben. Het is raadzaam om probiotica te selecteren die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van de immuunfunctie en het verminderen van allergische reacties. 

Ons product Vlife Immune Health Plus is voorzien van een aantal prociotica stammen welke bij kunnen dragen in het verminderen van hooikoorts. Daarnaast is het ook belangrijk om op te merken dat probiotica geen wondermiddel zijn en dat individuele resultaten kunnen variëren. Het zal hooikoorts niet genezen of voorkomen, maar de symptomen mogelijk doen verminderen.

Conclusie

Hoewel nog meer onderzoek nodig is om de exacte rol van probiotica bij het verminderen van klachten bij hooikoorts volledig te begrijpen, zijn er veelbelovende resultaten die suggereren dat probiotica een positief effect kunnen hebben. Door het reguleren van het immuunsysteem en het verminderen van ontstemingsbevorderende stoffen, kunnen probiotica mogelijk helpen bij het verminderen van symptomen, zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus. 

Wil je nu na het lezen van deze blog ook onze Immune Health  bestellen om te kijken van welke voordelen jij profijt zult hebben? Bestel ze nu in onze webshop. 

 

deel deze blog:

Facebook
X
Pinterest
LinkedIn